Kennis- en innovatienetwerken in Zeeland
In de K&I netwerken werken bedrijven, overheden en kennisinstellingen samen om kennis te delen en innovaties te bevorderen. Kansen die het bedrijfsleven ziet en vragen waar bedrijven in de praktijk tegenaan lopen, vormen zo de basis voor gezamenlijke (onderzoeks)projecten en nieuwe opleidingen. Dat stimuleert vernieuwing. Door die triple helix netwerken kunnen bedrijven en kennisinstellingen (beter dan individueel) gebruik maken van beschikbare regionale, nationale en Europese subidieregelingen, zoals de aanjaagmiddelen, OP Zuid, Interreg. zelf opbrengen.
De inspanningen vanuit Campus Zeeland richten zich op de versterking van het organiserend vermogen van de netwerken in de Zeeuwse economische sectoren: industrie & maintenance, havens & logistiek, agrofood & seafood, water & energie, toerisme en zorg. De ambitie is dat er in de nabije toekomst één a twee volwassen netwerken per economische sector actief zijn.
De kenmerken op een rij:
· Triple helix netwerken: bedrijven, kennisinstellingen en overheden
· Gericht op het delen van kennis en stimuleren van innovatie
· Werken met een meerjarige agenda met innovatieve projecten en activiteiten
· Vraag vanuit het bedrijfsleven staat centraal
· Werken Zeeland breed.
Voorbeelden van activiteiten en projecten van K&I netwerken :
- Het K&I netwerk Circulair Bouwen organiseert in samenwerking met de HZ goed bezochte kennis sessies voor ondernemers uit de bouw, installatiebranche en verblijfsrecreatie
- Het K&I netwerk Zephyros heeft met succes een subsidie bij de topsector energie binnen gehaald (project ‘turbineblad inspectie en reparatie plan AIRTuB’, een samenwerking tussen HZ, Scalda en bedrijven)
- Het Schelde Safety Network is gestart met het project Kicis (Kennis- en Innovatie Centrum voor Calamiteitenbestrijding voor de industrie en scheepvaart). In dit project wordt samengewerkt tussen (mkb) bedrijven en HZ en UCR en wordt mede bekostigd door OPZuid.
- Het logistieke netwerk Zeeland Connect heeft inmiddels meerdere projecten met succes opgestart en/of afgerond. Een voorbeeld is het project ‘Dare2Share’ dat als doel heeft het beter ontsluiten van kennis en capaciteit (van stagiaires en afstudeerders, afkomstig van Scalda en HZ), voor het Midden- en Kleinbedrijf en daarmee bij te dragen aan oplossingen van de vraagstukken binnen het MKB in de logistiek, transport en supply chain management sector.
De subsidieregeling ‘versterking van Kennis- en Innovatienetwerken’ is voor de periode van 1 februari tot en met 1 november 2021 opengesteld. De subsidie is bedoeld voor de versterking van het organiserend vermogen van bestaande kennis en innovatienetwerken. Lees meer over de voorwaarden van deze subsidieregeling op www.zeeland.nl