9,6 miljoen voor Zeeuws Techniekonderwijs

Minister Slob van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap maakte 1 juli bekend dat voor de ontwikkeling van het Techniekonderwijs in Zeeland 9,6 miljoen euro beschikbaar komt. Er is landelijk een tekort aan techniekpersoneel, onder andere omdat veel werknemers de komende jaren met pensioen gaan. Landeijk wordt 231 miljoen uitgetrokken om het techniekonderwijs te stimuleren, waarvan Zeeland dus 9,6 miljoen krijgt. Voor vier jaar is per leerling 16.000 euro beschikbaar. 

Er wordt al jaren hard gewerkt om jongeren te interesseren voor Techniek.  Onderwijs, bedrijven en het Huis van de Techniek organiseren met regelmaat techniekexperiences waarin jongeren kennis maken met allerlei soorten techniek, van lassen tot het bedienen van installaties en voertuigen via apps. Bedrijven maken jongeren met banenmarkten duidelijk dat de keuze voor een technisch beroep een zekere toekomst garandeert. Bijvoorbeeld tijdens de week van de arbeidsmarkt, de Havendagen in Terneuzen en festivals.

Vooral meisjes lijken de stap naar een technische opleiding steeds vakar te maken. In 2017 volgden 1645 meisjes een opleiding in de techniek. In 2011 waren dat er nog maar 1287, een stijgingvan ruim 20 procent. De toename is echter vooral te zien op de havo, vwo en in het hbo. Op vmbo- en mbo-niveau blijft het aantal meisjes in de techniek achter bij de rest van het land.  Van alle Zeeuwse jongeren kiest 34 procent voor de techniek. Dat percentage ligt iets hoger dan landelijk (30 procent). 

 


Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg Campus Zeeland op de voet.

Aanmelden nieuwsbrief

Het laatste nieuws

foto: Claudia de Wit. Vlnr: René Smit (namens VNO-NCW lid van stuurgroep Campus Zeeland), John Dane (HZ), Hendrik-Jan van Arenthals (Scalda), Jorrit Snijder (UCR) en Harry van der Maas (gedeputeerde en voorzitter Campus Zeeland).

Plannen Joint Research Center Zeeland krijgen vorm

In dit centrum doen studenten, onderzoekers, bedrijven en overheid vanaf 2021 gezamenlijk onderzoek.

9,6 miljoen voor Zeeuws Techniekonderwijs

9,6 miljoen voor Zeeuws Techniekonderwijs

Dat krijgen Zeeuwse VMBO-scholen om het techniekonderwijs verder te ontwikkelen.

Scaldastudenten in de keuken

Praktijkroute Horeca-Toerisme nu ook op Schouwen-Duiveland

Horeca- en recreatieondernemers van Schouwen-Duiveland en Scalda werken samen in leertraject binnen het bedrijf.

Hybride Techniekopleiders ontvangen diploma

Hybride Techniekopleiders ontvangen diploma

Scalda en Zeeuwse Vmbo’s versterken met deze opleiders de verbinding tussen theorie en praktijk in het technisch onderwijs.