Aftrap project Energy Campus Zeeland

Om straks voldoende goed opgeleide mensen met nieuwe kennis en ondernemerschapszin te hebben én draagvlak in de gemeenschap slaan Scalda, HZ University of Applied Sciences en Dockwize de handen ineen voor het project Energy Campus Zeeland. Ze ontvangen hiervoor subsidie uit het nieuwe Just Transition Fund (JTF). Gedeputeerden Jo-Annes de Bat en Harry van der Maas reikten waren ook aanwezig bij de aftrap van dit nieuwe project.

Energy Campus Zeeland

Het project Energy Campus heeft een subsidie van € 4.998.213 in de wacht gesleept. Met deze subsidie gaan Scalda, HZ University of Applied Sciences en Dockwize een Energy Campus realiseren. Hier worden nieuwe studenten opgeleid en werknemers omgeschoold in de ‘groene chemie’. Vandaag werd de officiële aftrap gegeven met het overhandigen van de cheque en door het bereiden van een energierijke smoothie op een fiets.

Jo-Annes de Bat, gedeputeerde Provincie Zeeland: “Ontwikkelingen in de arbeidsmarkt en de energietransitie vragen om een andere manier van denken, een andere manier van samenwerken. Dat Zeeuwse partijen de handen ineenslaan is een mooi voorbeeld. Energy Campus Zeeland moet dé plek worden waar industrie, onderwijs en de markt samenkomen en ik ben blij dat we hier als Provincie een impuls aan kunnen geven.”

“Energy Campus Zeeland is een impuls voor het onderwijsaanbod in Zeeland. Aan de ene kant biedt Energy Campus een mooie kans voor studenten om aan de slag te gaan met actuele Zeeuwse energieprojecten en -uitdagingen. Aan de andere kant is het voor bedrijven heel interessant, omdat succesvolle talenten worden klaargestoomd om in Zeeland aan het werk te gaan.” Aldus Harry van der Maas, gedeputeerde Provincie Zeeland. “Het programma biedt ruimte voor innovatie en speelt in op nieuwe ontwikkelingen. Ik wens iedereen en in het bijzonder de studenten die aan de slag gaan binnen Energy Campus Zeeland veel succes!” 

Samen aan een duurzaam Zeeland

De Energy Campus heeft als doel het bieden van een aantrekkelijk en flexibel onderwijsaanbod dat toekomstige werknemers aantrekt en huidige werknemers omschoolt. Daarbij is steeds aandacht voor zowel de technische als maatschappelijke kant van de energietransitie. Een voorbeeld hiervan is het Social Impact Lab, een fysieke locatie waar ondernemers en overheden samen met studerenden en kennispartners met vraagstukken rondom verduurzaming aan de slag gaan. Een vraagstuk is bijvoorbeeld hoe je ervoor zorgt dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen blijven meedoen.

Barbara Oomen, voorzitter van het College van Bestuur van HZ University of Applied Sciences, was ook aanwezig bij de aftrap. “Als HZ willen we een partner zijn in de transitie naar een duurzaam Zeeland. Met Energy Campus kunnen wij, met onze partners, precies dat onderwijs ontwikkelen en dat onderzoek opzetten dat helpt om Zeeland klimaatneutraal te maken.”

Volgens Oomen gaat het om technische uitdagingen, zoals groene chemie, duurzame grondstoffen en hergebruik van warmte, maar ook om sociale vraagstukken. “Hoe werken wij samen aan de energietransitie en zorgen wij dat niemand achterblijft? Wij doen dit op de HZ-manier: door onderwijs en onderzoek samen te brengen, te beginnen in de praktijk en steeds met het doel om bij te dragen aan een betere wereld. Zeeland wordt steeds meer dé energieprovincie van Nederland. Als HZ dragen wij daar ons steentje aan bij.”

Ruimte voor innovatie

Het is nog niet precies te zeggen wat er op de Energy Campus geleerd kan worden. Het is namelijk de bedoeling dat door structurele, nauwe samenwerking van het bedrijfsleven en de kennisinstellingen innovaties ontstaan. Er is dus ruimte binnen het onderwijs om op nieuwe ontwikkelingen in te spelen.

De Energy Campus is een echt samenwerkingsverband en dat is terug te zien in de locaties. De Energy Campus vindt onderdak op de Kenniswerf (KAAP, Technum, HZ) in Vlissingen en het Maintenance Value Park in Terneuzen. Een ondernemerschapsplein ‘Business Lab’ en het ‘Social Impact Lab’ komen op locaties van de drie partners. Hier zullen verschillende activiteiten worden georganiseerd en onderwijs worden gegeven.

Er werden maandag meer cheques uitgereikt uit het JTF. De projecten ‘VoltH2 Terneuzen’ en ‘VoltH2 Vlissingen’ hebben elk tien miljoen euro subsidie ontvangen. Het geld wordt gebruikt voor twee 150 KV-aansluitingen voor twee groene waterstoffabrieken, een in Terneuzen en een in Vlissingen.


Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg Campus Zeeland op de voet.

Aanmelden nieuwsbrief

Het laatste nieuws

Een inkijkje in drie Zeeuwse Kennis- en Innovatienetwerken

Een inkijkje in drie Zeeuwse Kennis- en Innovatienetwerken

Het Magazine 'In Zeeland' wijdde een artikel aan drie Zeeuwse Kennis- en Innovatienetwerken.

Nieuwsbrief Arbeidsmarkt

Nieuwsbrief Arbeidsmarkt

De zomernieuwsbrief van het Aanvalsteam Arbeidsmarkt Zeeland is uit.

Nieuwe Innovatiehub  in Terneuzen

Nieuwe Innovatiehub in Terneuzen

Nieuwe Innovatiehub voor Techniek en Veiligheid start in Terneuzen.

Waterstoflab in Vlissingen

Waterstoflab in Vlissingen

Op 14 juni is de eerste praktijkruimte voor onderwijs over waterstof in Vlissingen geopend.

Bekijk het archief