De Energy Battle: Zeeuwse jongeren denken mee over een duurzame toekomst

Op 24 maart 2022 vindt de finale van de 7e Energy Battle plaats. Dit jaar werken leerlingen van acht scholen van alle niveaus uit het voorgezet onderwijs aan een vraagstuk rondom energie, duurzaamheid en circulaire economie. Tijdens de finale wordt de beste oplossing verkozen als winnaar. Campus Zeeland sprak met Adriënne Withagen (Adviseur en Projectleider Digitale Etalage Energie bij
ZB Bibliotheek van Zeeland (ZB)) en Ivory Mast (Assistant Team Leader Sales bij PureBlue) over het ontstaan van Energy Battle, wat de leerlingen precies moeten doen, de samenwerking en de toekomst.

Het ontstaan van de wedstrijd

“Tijdens het overleg Digitale Etalage Energie Zeeland werd geopperd om naast de website energiezeeland.nl ook evenementen te gaan organiseren om meer interactie te krijgen met de Zeeuwse inwoners en voornamelijk met de jongeren.” vertelt Adriënne. De wedstrijd wordt georganiseerd door de ZB en is niet te verwarren met andere Energy Battles die elders in het land worden georganiseerd. “Het is toevallig dat zij dezelfde naam hebben gekozen.” vertelt Adriënne “Maar het zijn hele andere wedstrijden.” Het doel van de Energy Battle is niet alleen om jongeren te enthousiasmeren voor energie, klimaat en circulaire economie, maar ook voor technische beroepen.

Werken met opdrachtgevers

“Wat de leerlingen moeten doen voor de Energy Battle verschilt elk jaar.  Zo hebben we gewerkt met een thema voor de scholen die meedoen. Tijdens de evaluatie voorafgaand aan deze editie gaven de docenten aan dat zij het interessant zouden vinden om naast energie ook te focussen op thema’s zoals circulaire economie en klimaat. Ook kwam het idee naar boven om met opdrachtgevers te werken. Dat hebben we dit jaar dus ook gedaan.” vertelt Adriënne.

Een van de opdrachtgevers is het watertechnologiebedrijf  PureBlue. “PureBlue heeft veel jonge werknemers, maar wij zien dat het steeds moeilijker is om onze technische vacatures te vullen. Door mee te doen aan de Energy Battle laten we zien dat wij met hele toffe dingen bezig zijn en hopen wij leerlingen te enthousiasmeren om een technische vervolgopleiding te kiezen.” zegt Ivory. “Daarnaast hopen we de leerlingen te inspireren om klimaatbewuste keuzes te maken en na te denken over hun omgeving.” PureBlue heeft de leerlingen een vraagstuk gegeven omtrent decentrale waterzuiveringsunits. “Wij hebben de leerlingen gevraagd om na te denken over hoe zij deze units kunnen inzetten in hun stad of dorp, zodat die zo circulair mogelijk kunnen worden op het gebied van water.” De opdrachtgevers geven een gastles over het vraagstuk en begeleiden de leerlingen waar nodig. “Tijdens onze gastles hebben we een korte presentatie gegeven over wie wij zijn, wat we doen en wat onze opdracht is voor de wedstrijd. De leerlingen konden hierna nog vragen stellen. De docent heeft later ons nog gevraagd of we de nog wat meer informatie konden sturen ter begeleiding.” De oplossing die de leerlingen bedenken wordt na de Energy Battle niet in een laatje weggestopt. Ivory: “We zijn altijd op zoek naar creatieve ‘out of the box’ invullingen van hoe we watertechnologie in onze eigen omgeving kunnen toepassen. Dus als de leerlingen goede creatieve ideeën presenteren is dat zeker iets wat wij zullen meenemen in ons rugzakje.” Het contact tussen de ZB en PureBlue liep via Adriënne. Per toeval troffen Adriënne en Ivory elkaar tijdens een Coffeebreak georganiseerd door Campus Zeeland. “Het geeft mooi het raakvlak weer van de koppeling die wij beide zoeken tussen het bedrijfsleven en het onderwijs en hoe we mensen benaderen over de onderwerpen die we behandelen” aldus Ivory.

De grote finale

De finale vindt plaats op donderdag 24 maart plaats in de ZB. Tijdens de finale pitchen de leerlingen hun verhaal met behulp van een presentatie of maquette en kunnen de jury en het publiek vragen stellen. De oplossingen worden beoordeeld door zowel een vakjury als een jongerenjury (bestaande uit studenten van de HZ en UCR). De jury’s beoordelen de presentaties onafhankelijk van elkaar en reiken beide prijzen uit aan hun top 3. Daarnaast krijgen alle finalisten een participatieprijs.

 

De toekomst van de Energy Battle

In de toekomst zal de Energy Battle niet veel verder uitbreiden. Adriënne: “De finale vindt plaats op een doordeweekse dag. De leerlingen moeten de dag erna gewoon weer naar school, dus het kan niet tot middernacht duren. Daarom we zullen we altijd een beperkt aantal finalistenteams hebben en echt groeien kan niet.” Maar de formule van de Energy Battle kan altijd wijzigen. “We gaan na deze editie weer evalueren met de docenten, maar ik denk dat dit concept met bedrijven als opdrachtgever zal blijven. Hopelijk kunnen we de volgende editie ook op bezoek gaan bij de opdrachtgevers. Dat kon door de situatie rondom COVID dit jaar helaas niet.”. PureBlue is ook enthousiast om betrokken te blijven bij de Energy Battle. “Het is sowieso goed om op deze manier de banden met onze omgeving aan te halen. Maar ook om in vroegtijdig stadium de leerlingen buiten hun eigen programma iets te leren en te laten zien dat je hele gave praktische dingen kan doen in de klimaatsector.”

Andere initiatieven

Naast de Energy Battle zijn er verschillende andere initiatieven die de ZB en PureBlue organiseren om jongeren kennis te laten maken met thema’s rondom energie, duurzaamheid en circulaire economie. Zo organiseert PureBlue samen met hun partner Dutch Wavemakers de Climate School voor po-leerlingen en zal dit jaar ook een Climate College worden georganiseerd voor jongeren van 16 jaar en ouder. Voor HBO en WO studenten organiseert de ZB Finding ROOTS, waar duurzaamheid centraal staat.

Meer weten?

Bezoek de van de website van PureBlue en de website van Energie Zeeland, ook voor actueel nieuws rondom energie en duurzaamheid in Zeeland.


Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg Campus Zeeland op de voet.

Aanmelden nieuwsbrief

Het laatste nieuws

Innovatief (water-)onderwijs bij Scalda

Innovatief (water-)onderwijs bij Scalda

Hoe krijg je jongeren zover dat ze begrijpen dat het belangrijk is om (kust)landschappen klimaatbestendig in te richten. Bijvoorbeeld door e

Kennismakingsdag Delta Climate Center

Kennismakingsdag Delta Climate Center

Ruim 250 bezoekers maken kennis met het Delta Climate Center (DCC) in Vlissingen.

Subsidie voor innovatieve projecten

Subsidie voor innovatieve projecten

10 haalbaarheidsonderzoeken en demonstratieprojecten krijgen subsidie van de regeling Zeeland in Stroomversnelling.

Waterkerende landschappen

Waterkerende landschappen

"Klimaatadaptieve Waterkerende Landschappen” levert ideeën op voor een leefbare Oosterschelde en haar gemeenschappen.

Bekijk het archief