Edward Nieuwenhuis wordt de nieuwe Dean van UCR

UCR Raad van Toezicht en het College van Bestuur van Universiteit Utrecht kondigen aan dat prof. dr. Edward Nieuwenhuis wordt benoemd tot nieuwe Dean van UCR per 1 januari 2023. In mei 2020 is Edward begonnen bij UCR als professor in Biomedical and Life Sciences, met speciale aandacht voor het Pre-Medical programma binnen Liberal Arts & Sciences. In minder dan drie jaar heeft hij veel bijgedragen aan het Pre-Medical programma en geholpen bij het verder ontwikkelen ervan als een belangrijk vakgebied binnen UCR. Dit programma is geliefd bij een grote groep ambitieuze studenten. Edward blonk uit als kandidaat voor de positie omdat hij nu al een belangrijk onderdeel is van het college waar vooral zijn leiderschap, enthousiasme en netwerk opvallen.

Bij het accepteren van zijn benoeming zei Edward: “Onze studenten excelleren in maatschappelijke betrokkenheid. Belangrijke thema’s voor de studenten zijn de klimaatcrisis, grensoverschrijdend gedrag, gelijkwaardigheid, diversiteit, inclusiviteit, identiteit en gender. Onze medewerkers zijn extreem gemotiveerd om te werken met deze jongeren die aan het begin staan van hun universitaire opleiding. Door het aanbieden en verder ontwikkelen van ons academisch programma en onderwijs binnen de Liberal Arts & Sciences traditie, willen we een veilige omgeving bieden aan iedere student en medewerker zodat zij nieuwsgierig kunnen zijn, nieuwe inzichten kunnen verkrijgen en zich kunnen ontplooien. Ik zie er enorm naar uit om hieraan bij te kunnen dragen als Dean van ons mooie college in Middelburg.”

“Edward Nieuwenhuis is een wetenschapper en bestuurder met een geweldige staat van dienst,” zei prof. dr. Henk Kummeling, Rector Magnificus van Universiteit Utrecht. “Hij kent UCR goed, en is betrokken geweest bij het ontwikkelen van het nieuwe strategisch plan van UCR voor de periode 2022-2027. De selectie commissie was unaniem van mening dat hij met zijn ervaring, persoonlijkheid en daadkracht in staat zal zijn om het strategisch plan te realiseren en UCR te laten floreren.”

Gerard van Harten, voorzitter van de Raad van Toezicht van UCR: “Als Raad van Toezicht zijn we erg verheugd dat Edward de benoeming tot Dean heeft geaccepteerd. Sinds hij bij UCR is begonnen, is hij actief betrokken geweest bij vele onderdelen van het college met passie en enthousiasme. We zijn ervan overtuigd dat hij in zijn rol als Dean op eenzelfde manier zal handelen en zal helpen met het realiseren van een nog betere toekomst voor UCR. 

Voordat hij bij UCR startte, was Edward professor en voorzitter van Kindergeneeskunde bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis, Universitair Medisch Centrum Utrecht. Zijn wetenschappelijke carrière begon met een Ph.D. in mucosale immunologie (prof. dr. C.J. Heijnen, Utrecht Universiteit en prof. dr. R.S. Blumberg, Harvard Medical School, Boston, USA) en hij richt zich nu op inflammatoire darmziekten, epitheliale biologie, stamcellen en genetica. Naast zijn onderzoek en het lesgeven, heeft Edward bijgedragen aan de ontwikkeling van toegepast en breed onderzoek, alsmede een onderwijsprogramma dat strekt van vaccinatie ontwikkeling tot ethiek bij klinische studies met kinderen, kindermishandeling en post-traumatische stress stoornis bij kinderen.

De Dean wordt benoemd voor een periode van vier jaar en zal ook optreden als voorzitter van de Raad van Bestuur van University College Roosevelt.


Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg Campus Zeeland op de voet.

Aanmelden nieuwsbrief

Het laatste nieuws

Leven Lang Ontwikkelen (LLO)

Leven Lang Ontwikkelen (LLO)

De nieuwe onderwijsagenda LLO van het ministerie van OCW is verschenen. Een filmpje vat de agenda kort samen.

Nieuwe subsidieregeling Kennis- en Innovatienetwerken in 2024

Nieuwe subsidieregeling Kennis- en Innovatienetwerken in 2024

Vanaf 1 januari tot en met 15 maart 2024 kunnen de kennis- en innovatienetwerken weer subsidie aanvragen.

350 studenten zoeken oplossingen voor vraagstukken uit Zeeuws werkveld

350 studenten zoeken oplossingen voor vraagstukken uit Zeeuws werkveld

Studenten doen mee aan de derde editie van de We Explore Together Week (WET Week) in de HZ-locatie in Middelburg

Aanvraag  LLO Katalysator

Aanvraag LLO Katalysator

De onderwijspartners van Groenpact (waaronder Scalda) hebben een aanvraag ingediend voor het Groenfonds programma LLO Katalysator.

Bekijk het archief