Goed Bezig: Food Delta Zeeland!

In Zeeland werken ondernemers, kennisinstellingen en overheden samen aan innovatieve projecten. Hier mogen wij als Zeeuwen best trots op zijn. Daarom zet Campus Zeeland deze succesverhalen in de spotlight! Dit doen wij onder de rubriek: Goed Bezig! Deze keer is het succesvolle project van Food Delta aan de beurt, genaamd ‘Protein Delta Zeeland’!

Duurzame eiwitten met Protein Delta

Het doel van dit mooie en duurzame project is om een zichtbare bijdrage te leveren aan de verandering van het menu van de regionale consument. Dit gaat dan om inwoners van Zeeland en toeristen. De missie noemen ze: duurzame eiwitten uit Zeeland op je bord.

Eén van de grootste uitdagingen op het gebied van voedsel is momenteel de transitie van dierlijke eiwitten naar meer plantaardige eiwitten. Dit is belangrijk omdat op deze manier de groeiende wereldpopulatie voorzien kan worden van voedsel op een duurzame wijze.

Het bereiken van het doel van dit project kan op verschillende manieren:

  • Meer plantaardige eiwitten zelf telen – Zeeland kan heel goed erwten, bonen en soja telen. Het zijn ook nog eens teelten die rust brengen in de bodem en ze zorgen voor stikstofbinding.
  • Meer eiwitten halen uit andere bronnen, zoals algen, wieren en insecten
  • Meer terugwinnen van eiwitten uit rest- en nevenstromen

De provincie Zeeland hanteert de volgende uitgangspunten:

  • Het is wenselijk om projecten en initiatieven te ondersteunen die telers ondersteunen en voorlichten bij de teelt van vlinderbloemigen.
  • Succesvolle teelt vraagt echter ook om een toename in de afzet van deze producten. Hiervoor is een keten-brede benadering nodig.
  • Het is wenselijk om regionale ketens voor zowel humane eiwitconsumptie als veevoertoepassingen te ontwikkelen

Verschillende organisaties zijn inmiddels aangehaakt bij dit mooie initiatief. En er zijn al meerdere bijeenkomsten geweest om het project vorm te geven en concreet te maken.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Dockwize.

 

Themabijeenkomst EIWITTEN? ZEELAND, EN WAT NU?

Al vroeg in het traject was er een bijeenkomst waar de hele keten goed vertegenwoordigd was. De eiwit transitie staat dus bij meerdere organisaties op het vizier.

Het doel van deze bijeenkomst was het uitwisselen van informatie en op deze manier concrete kansen in de markt ontdekken. Aan de hand van deze punten werden er actiepunten opgesteld waarmee een duidelijk innovatieprogramma voor de provincie Zeeland opgesteld kon worden.   

Ook HZ is betrokken

Ook de HZ University of Applied Sciences is betrokken bij de eiwittentransitie. Begin dit jaar was er een programma van twee maanden waarbij de opleiding Commerciële Economie in samenwerking met het HZ Kenniscentrum Ondernemen & Innoveren en Dockwize betrokken was. Dit had als doel dat de studenten trends kunnen onderzoeken. Doordat de studenten in contact gebracht werden met het Zeeuws Protein Cluster van FoodDelta Zeeland en de daar lopende projecten en activiteiten, konden zij met hun bevindingen een bijdrage leveren.

Een creatieve workshop

Halverwege september vond er een creatieve workshop plaats in de studio van Foodcurators in Middelburg voor deelnemers van het Zeeuws Protein Cluster. Foodcurators ontwikkelde samen met FoodDelta Zeeland een workshop met als doel de creativiteit te laten stromen en toewijding te creëren voor diverse ideeën. Er kwamen 17 ideeën tot stand. Dit zorgt voor een basis om daadwerkelijk projecten te gaan formuleren die kunnen gaan starten.

Zo zie je dat er nog veel moet gebeuren, maar dat de betrokkenen ook zeker niet stil zitten. Regelmatig vinden er initiatieven plaats om het project vooruit te trekken en richting te geven.

Een prachtig en duurzaam initiatief van Food Delta Zeeland om de transitie te maken naar plantaardige eiwitten. Duidelijk is dat de hele keten betrokken moet zijn om dit project tot een succes te krijgen en tot nu toe ziet dat er positief uit!


Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg Campus Zeeland op de voet.

Aanmelden nieuwsbrief

Het laatste nieuws

Innovatief (water-)onderwijs bij Scalda

Innovatief (water-)onderwijs bij Scalda

Hoe krijg je jongeren zover dat ze begrijpen dat het belangrijk is om (kust)landschappen klimaatbestendig in te richten. Bijvoorbeeld door e

Kennismakingsdag Delta Climate Center

Kennismakingsdag Delta Climate Center

Ruim 250 bezoekers maken kennis met het Delta Climate Center (DCC) in Vlissingen.

Subsidie voor innovatieve projecten

Subsidie voor innovatieve projecten

10 haalbaarheidsonderzoeken en demonstratieprojecten krijgen subsidie van de regeling Zeeland in Stroomversnelling.

Waterkerende landschappen

Waterkerende landschappen

"Klimaatadaptieve Waterkerende Landschappen” levert ideeën op voor een leefbare Oosterschelde en haar gemeenschappen.

Bekijk het archief