Goed Bezig: KICIS!

Goed Bezig rubriek

Goed Bezig in Zeeland!

In Zeeland werken ondernemers, kennisinstellingen en overheden samen aan innovatieve projecten. Hier mogen wij als Zeeuwen best wel trots op zijn.
Daarom zet Campus Zeeland deze succesverhalen in de spotlight! Dit doen wij onder de rubriek: Goed Bezig! Het eerste succesvolle project is KICIS!

KICIS voor een veiligere Schelde Delta

Veilig werken. Iedereen heeft er aandacht voor. Vooral bij bedrijven met hogere risico’s, zoals in de industrie en maritieme sector, kent het hoge prioriteit. Continu is er het vraagstuk: hoe kan het nog veiliger? Maar waarom zouden al deze bedrijven dit vraagstuk alleen oppakken? Waarom niet samen, zodat ze van elkaar kunnen leren en elkaar op een hoger plan kunnen brengen? Dat is wat het Schelde Safety Network voor ogen heeft. Nu ook met het project KICIS.

KICIS staat voor Kennis- en Innovatie Centrum voor Calamiteitenbestrijding in de Industrie en Scheepvaart. Een hele mondvol, maar waar het op neerkomt is: Hoe maken we werken op en rond de Schelde veiliger? Met eb en vloed, veel zandbanken, nauwe vaarwegen, grote tankers en containerschepen en vaak gevaarlijke stoffen, is het een complex en reëel vraagstuk. Het antwoord is gelegen in kennisdeling, innovatie en verbetering van opleidingen.

Aan KICIS nemen overheid, onderwijs en bedrijven deel, de zogenaamde Triple helix. “Je hebt elkaar nodig”, legt Bianca Pielaat van Multraship uit. “Bij Multraship willen we vooral dat onze medewerkers aan boord veilig zijn én weer veilig thuis komen. Goede boten, instructies en hulpmiddelen zijn daarbij van belang, maar vooral ook goede opleidingen. De kiem hiervan ligt bij het onderwijs, als bedrijf willen we hierop voortborduren en de overheid bepaalt de regels. Het is belangrijk dat je van elkaar weet waar je mee bezig bent, zodat je bij elkaar kunt aansluiten.”

Waterstof

Naast algemene kennisdeling tijdens bijeenkomsten, is KICIS ook een specifiek project gestart. Het richt zich op waterstof en welke veiligheidsissues dit met zich meebrengt in productie, distributie en opslag. Associate Professor Jaap Hanekamp van University College Roosevelt, gespecialiseerd in chemie en risicoanalyse, is gevraagd om het specifieke vraagstuk voor dit najaar in beeld te brengen.

“Hiervoor ben ik in gesprek gegaan met de deelnemende bedrijven”, begint Jaap. “Ik kan zelf wel allemaal leuke dingen bedenken, zoals wij academici zo graag doen, maar uiteindelijk moet het onderzoek gericht zijn op de praktijk. Als ondernemer weet ik hoe belangrijk dat is. En ook persoonlijk wil ik dat het onderzoek niet in zo’n ‘leuk voor het cv, op de plank ermee’-publicatie gaat resulteren. Ik hoop echt dat het iets oplevert waardoor we waterstof veilig productief kunnen maken. En als ik met de nieuwe wetenschap bovendien mijn risicoanalysecursussen verder kan verbreden, is dat ook mooi meegenomen.”

 

Dit artikel is in samenwerking met Dockwize.

 

 

Algemeen en eigen belang

Zo streeft iedere partij die aan KICIS deelneemt de gezamenlijke én eigen doelen na, merkt ook Bianca. “Je begint in zo’n project eerst als eilandjes, maar na een aantal bijeenkomsten merk je steeds meer dat iedereen er hetzelfde in zit: hoe kan ik toegevoegde waarde leveren aan het geheel en wat kan ik eruit halen voor mijn organisatie? Ik denk dat dat de juiste mindset is. Als het om waterstof gaat, zijn wij als Multraship bijvoorbeeld benieuwd naar de mogelijkheden om waterstof te bunkeren. We willen namelijk voorop lopen in de verduurzaming op de Westerschelde.”

Samen meer impact

Juist door samen de krachten te bundelen, is er veel meer mogelijk, ervaart Bianca. “Als Multraship hebben we niet de faciliteiten voor onderzoek en gaan niet alle deuren voor ons open. Maar samen, verenigd in KICIS, hebben we die mogelijkheden en impact wel. En tussen de projecten door leren we onderling veel van elkaar. We nemen een kijkje bij elkaar in de keuken en nemen hier en daar wat ingrediënten over. Hoe gaat Dow Chemical bijvoorbeeld om met veiligheid rondom gevaarlijke stoffen? Hoe blust de brandweer complexe branden? Je kunt veel van elkaars specialisme leren. Dat is al een grote winst op zich.”


Goed Bezig rubriek

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg Campus Zeeland op de voet.

Aanmelden nieuwsbrief

Het laatste nieuws

Een inkijkje in drie Zeeuwse Kennis- en Innovatienetwerken

Een inkijkje in drie Zeeuwse Kennis- en Innovatienetwerken

Het Magazine 'In Zeeland' wijdde een artikel aan drie Zeeuwse Kennis- en Innovatienetwerken.

Nieuwsbrief Arbeidsmarkt

Nieuwsbrief Arbeidsmarkt

De zomernieuwsbrief van het Aanvalsteam Arbeidsmarkt Zeeland is uit.

Nieuwe Innovatiehub  in Terneuzen

Nieuwe Innovatiehub in Terneuzen

Nieuwe Innovatiehub voor Techniek en Veiligheid start in Terneuzen.

Waterstoflab in Vlissingen

Waterstoflab in Vlissingen

Op 14 juni is de eerste praktijkruimte voor onderwijs over waterstof in Vlissingen geopend.

Bekijk het archief