Hoogste punt JRCZ bereikt!

Het hoogste punt van de bouw van het Joint Research Center Zeeland (JRCZ) in Middelburg is bereikt. Op maandag 22 november is dit met een klein gezelschap op de bouwplaats aan Het Groene Woud gevierd en Campus Zeeland was daar natuurlijk ook bij.

Bijzondere samenwerking

De bouw van het onderzoeksinstituut is in februari van dit jaar begonnen. Als alles volgens schema blijft verlopen opent het onderzoekslaboratorium volgend schooljaar de deuren. Vanaf dat moment werken studenten, docenten en onderzoekers van Scalda, HZ en UCR in het JRCZ samen aan maatschappelijke uitdagingen op het gebied van water, voedsel, energie en de biobased economy. Het zijn onderwerpen die relevant zijn voor deltagebieden zoals Zeeland. Ton Brandenbarg, secretaris van Campus Zeeland, benoemde dat het bijzonder is dat MBO, HBO en WO gaan samenwerken op één plek. "Dat is volgens mij uniek in Nederland." Hier sloot John Dane, Voorzitter College van Bestuur HZ, zich bij aan: "In samenwerking kunnen we tot oplossingen komen voor problemen hier regionaal, maar ook nationaal en internationaal." 

Een inspirerende leeromgeving

Het vier lagen tellende gebouw biedt onderdak aan een engineering-, een chemie- en een datalab. Een ecologielab is ook voorzien. De labs zijn voorzien van state of the art apparatuur. In de zogenaamde makerspaces – grote, open ruimten op elke laag - wordt door de gebruikers samen gewerkt aan de opdrachten uit de praktijk. Hier kunnen ze elkaar inspireren, ondersteunen en van elkaar leren. In het gebouw is veel glas verwerkt waardoor het een open, transparant karakter krijgt. Aan de buitenkant is er een spiraalvormige trap naar het groene dakterras. Tijdens de viering werd aan architect Ben Westerburger gevraagd op welk deel van het JRCZ hij het meest trots is: "Het mooiste punt van het gebouw begin je nu te zien. Dat is de trap die diagonaal over de gevel loopt naar het dak." Ook noemde hij de inspiratie ruimte die je wanneer je vanaf je Sloebrug aan komt rijden kan zien. Bert van den Brink, Dean van het UCR, benoemde dat een inspirerende fysieke omgeving de studie ervaring van de studenten in Zeeland enorm zal beïnvloeden.

De laatste plaat

De genodigden gingen na het welkom samen naar het dak van het JRCZ waar gedeputeerde Harry van der Maas iedereen kort toe sprak: "Ik ben oprecht trots dat het hoogste punt nu is bereikt. Laten we vooral samen blijven werken, zodat we straks kunnen vieren wat hier binnen gebeurd." Hierna werd met de hulp van studenten van Scalda, HZ University of Applied Sciences en University College Roosevelt en gedeputeerde van der Maas de laatste plaat van het dak gelegd.

Het JRCZ is onderdeel van Campus Zeeland en moet het hoger en wetenschappelijk onderwijs in Zeeland een impuls geven. Hierdoor versterkt het innovatieve vermogen van de provincie. Bovendien maakt het Zeeland aantrekkelijker voor studenten en kennisprofessionals.

 


Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg Campus Zeeland op de voet.

Aanmelden nieuwsbrief

Het laatste nieuws

De laatste nieuwsflits van 2021 is verschenen

De laatste nieuwsflits van 2021 is verschenen

Met o.a het hoogste punt van het JRZC, de uitreiking van de HZ Stern Award voor de beste afstudeerscriptie van 2020-2021 en een interview m

Etienne de Jager wordt de nieuwe algemeen directeur en lid van het College van Bestuur van University College Roosevelt

Etienne de Jager wordt de nieuwe algemeen directeur en lid van het College van Bestuur van University College Roosevelt

Per 1 februari 2022 is Etienne de Jager de nieuwe algemeen directeur en lid van het College van Bestuur van University College Roosevelt

Subsidie voor Stichting World Class Maintenance

Subsidie voor Stichting World Class Maintenance

De Stichting World Class Maintenance ontvangt € 34.595 van Campus/Provincie Zeeland

Subsidie voor Roosevelt Insitute for American Studies (RIAS)

Subsidie voor Roosevelt Insitute for American Studies (RIAS)

Campus/ Provincie Zeeland ondersteunt het Roosevelt Insitute for American Studies (RIAS) in 2022 met een subsidie van maximaal € 210.011

Bekijk het archief