Internationalisering hoog in het vaandel bij Scalda

Scalda vindt het belangrijk dat elke student de kans krijgt om tenminste één keer tijdens de opleiding een internationale ervaring op te doen. Bert Rinko Kuik, teamleider DVG (Dienstverlening, Veiligheid en Gastvrijheid) bij Scalda, legt uit: “De studenten komen tijdens zo’n studiereis in aanraking met verschillende mensen en culturen en ze verbreden hun taalvaardigheid.” 

Bootcamp in Málaga
Negentien eerstejaarsstudenten van de opleidingen binnen Toerisme, Hotelmanagement en Handel en Ondernemen waren onlangs twee weken op bootcamp in Málaga. “In samenwerking met stagebemiddelingsbedrijf Jongleren.es. volgden ze Spaanse les en hielpen ze lokale ondernemersmet echte problemen, zoals het vergroten van merkbekendheid of meer toeristen naar hun bedrijf krijgen. De docenten waren er alleen bij om hen te coachen. De studenten moesten echt alles zelf doen. Het was hun eigen verantwoordelijkheid om de vraag van de ondernemers goed te beantwoorden. Daarnaast ondervinden ze hoe ze de woorden die ze in Spaanse les geleerd hebben, moeten toepassen in de praktijk. Ze spreken tijdens zo’n reis veel Engels en Spaans, dus je merkt dat hun taalvaardigheid met sprongen vooruit gaat”, aldus Bert. 
“Studiereizen staan in lijn met onze visie op onderwijs”, vervolgt hij. “We willen de studenten meegeven wat je allemaal kunt doen als je een bepaalde opleiding hebt gevolgd. Er zijn zo veel mogelijkheden en dit is er een van. Internationale reizen en uitwisselingen vergroten onder andere hun autonomie en metacognitie. Je haalt de studenten uit hun comfortzone en distantieert ze van hun thuis- en schoolomgeving. Je bent daar met een bepaald groepje en je moet het samen regelen. En voor de docenten was de reis ook nuttig want zij gingen langs bij lokale scholen om kennis uit te wisselen en hun visie op onderwijs te delen.”

Pilot
Er zijn al eerder uitwisselingen geweest, maar het was de eerste keer dat Scalda zoiets uitprobeerde. “Er volgt nog een evaluatie en dan beslissen we of we dit vaker gaan doen en hoe vaak. Het was in ieder geval een hele geslaagde studiereis met alleen maar positieve reacties van zowel de studentenals docenten én de lokale ondernemers”, vertelt Bert trots.

Allerlei mogelijkheden
Scalda biedt allerlei mogelijkheden om internationale ervaring op te doen. Studenten die langere tijd naar het buitenland willen, kunnen internationaal stagelopen. Maar ook studenten die liever dichtbij huis blijven, kunnen op Scalda met internationalisering in aanraking komen. Bijvoorbeeld door een taalcursus of stage bij een internationaal bedrijf, gevestigd in Nederland, of een online project met buitenlandse studenten. Daarnaast komen studenten van scholen in het buitenland ook naar Scalda om lessen te volgen en culture activiteiten te ondernemen.

Valencia
De tweede internationale reis is intussen ook al een feit. Tweedejaarsstudenten van de opleiding Zelfstandig werkend kok van de Praktijkroute Horeca-Toerisme waren vorige week op culinaire ontdekkingstocht in Valencia. Zij volgden onder andere de workshop ‘My first paella’, typisch Spaanse kost, en een wijn- en olijfolieproeverij. Een studiereis met veel proeven en leren dus. De studenten kwamen weer vol inspiratie naar huis.


Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg Campus Zeeland op de voet.

Aanmelden nieuwsbrief

Het laatste nieuws

Subsidie voor RIAS

Subsidie voor RIAS

Ook in 2023 steunt Campus Zeeland het Roosevelt Institute for American Studies.

Grote innovaties op een klein oppervlak: ontdek het biobased tiny house Het Eilandhuis

Grote innovaties op een klein oppervlak: ontdek het biobased tiny house Het Eilandhuis

Een interview met Nescio Midavaine van het K&I netwerk Circulair Bouwen

Wind in de Zeilen

Wind in de Zeilen

Voortgangsrapportage Wind in de Zeilen van december 2022.

K&I netwerk Fieldlab Zephyros: waar ontwikkelingen voor de wind gaan

K&I netwerk Fieldlab Zephyros: waar ontwikkelingen voor de wind gaan

Een interview met Ferry Visser en Gerben Huiszoon over het AIRTuB project

Bekijk het archief