Scalda en GR de Bevelanden zetten samen schouders onder leerroutes inburgering

Sinds 1 januari 2022 hebben alle Nederlandse gemeenten een belangrijke rol om nieuwkomers, die inburgeringsplichtig zijn, te begeleiden naar onderwijs en/of werk. Om snel en volwaardig mee te doen aan de maatschappij, is het belangrijk dat inburgeringsplichtigen het voor hen hoogst haalbare taalniveau (het liefst B1) bereiken, in combinatie met een vorm van participatie zoals onderwijs en/of werk. GR de Bevelanden voert deze wet uit voor de gemeenten Borsele, Goes, Kapelle, NoordBeveland en Reimerswaal. De scholing kunnen de inburgeringsplichtigen volgen bij Scalda. Dit kan gecombineerd worden met een BOL- of BBL opleiding. Scalda bereidt inburgeraars daarnaast voor om door te stromen naar een mbo-opleiding op een hoger niveau of een hbo opleiding.


De leerroutes
Scalda heeft de kennis en mogelijkheden in huis voor een traject dat passend is voor inburgeraars. Er zijn drie mogelijkheden. De B1-leerroute (gecombineerd met Entree NT2), Onderwijsroute (O-route) en de zelfredzaamheids-route (Z-route). De B1-leerroute is geschikt voor statushouders die graag een vervolgopleiding willen doen op niveau 1. Zij kunnen voltijds naar school of werken en leren combineren. De O-route is voor jongere statushouders met een hoge leerbaarheid die graag willen doorstromen naar een vervolgopleiding. De Z-route is voor statushouders met een lage leerbaarheid en analfabeten. Met de Z-route ligt de focus op zelfredzaamheid en het meedoen in de maatschappij. Voor een juiste plaatsing werkt Scalda intensief samen met de gemeenten. Een coach begeleidt de inburgeraars tijdens de gehele leerroute en geeft adviezen voor bijvoorbeeld een vervolgtraject of -opleiding.

 


Elise Wisse, Teamleider Inburgering van Scalda: “De inburgeraars zijn enthousiast over de leerroutes en de mogelijkheden die dit geeft. Het geeft ze een toekomstperspectief. Dit motiveert.” André van der Reest, voorzitter Portefeuillehoudersoverleg GR de Bevelanden: “Het is mooi om te zien hoe graag veel van de inburgeraars willen leren. De taal, de cultuur en alles wat daarbij komt kijken. Zo kunnen ze écht onderdeel worden van onze maatschappij".

 

Meer informatie over de leerroutes is te vinden op www.scalda.nl/inburgering en www.grdebevelanden.nl/inburgering.

 


Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg Campus Zeeland op de voet.

Aanmelden nieuwsbrief

Het laatste nieuws

Voortgangsrapportage Campus Zeeland 2023-1

Voortgangsrapportage Campus Zeeland 2023-1

Campus zeeland presenteert de resultaten van het eerste halfjaar van 2023.

Website Joint Research Center Zeeland

Website Joint Research Center Zeeland

De website van het JRCZ staat live!

Wat wordt de beste innovatie van Zeeland?

Wat wordt de beste innovatie van Zeeland?

Genomineerden Emergo bekend: Floor Foods, Bayck, MDE Automation, Hydrauvision Groep en Van Meer.

Energie(k) onderwijs

Energie(k) onderwijs

Scalda is partner in grensregio project om vakmensen op te leiden voor de energietransitie.

Bekijk het archief