Living lab Het Zout

deur van living lab het Zout

HZ University of Applied Sciences, gemeente Schouwen-Duiveland en middelbare school Pieter Zeeman in Zierikzee gaven op donderdag 15 november aanstaande het startsein voor hun gezamenlijk Living Lab ‘Het Zout’. ‘Het Zout’ is een unieke samenwerking waar bovengenoemde partijen, ondernemers, maatschappelijke organisaties en overheden in co-creatie kennis ontwikkelen en oplossingen vinden voor actuele vraagstukken voor Schouwen-Duiveland op het gebied van water, voedsel en gezondheid. Bijzonder aan de samenwerking is de doorlopende leerlijn (vo-mbo-hbo-wo) die gecreëerd is en daarmee nieuw perspectief aan leerlingen en studenten biedt en mogelijk resulteert in startups en nieuwe banen. Met ‘Het Zout’ ontstaat er een unieke onderwijsomgeving op het gebied van de duurzame delta. 

Binnen het Living Lab Schouwen-Duiveland wordt in ‘Het Zout’ gewerkt aan onderzoek op het gebied van techniek, economie, planologie en bestuurlijke-juridische kwesties. Door met specialistische kennisinstellingen aan deze thema’s te werken ontstaat een completer onderzoeksresultaat waar ondernemers, bestuurders, maatschappelijke organisaties en inwoners mee geholpen worden. Ook ontstaat inzicht in de haalbaarheid van regionale innovaties en productvernieuwing. Door de koppeling van een doorlopende leerlijn op het gebied van duurzame deltakennis, ontstaat een voor Nederland unieke onderwijsomgeving voor studie- en afstudeerprojecten voor leerlingen die zich willen verdiepen in een duurzame deltaeconomie.

Bijdrage aan regionale circulaire economie

Het doel van het Living Lab is om innovaties te vinden, te testen en marktgeschikt te maken, als bijdrage aan de doelen uit ‘Tij van de Toekomst’ (de strategische visie van de gemeente Schouwen-Duiveland) die de gemeente heeft op het gebied van circulaire economie zoals energiebesparing, afvalvermindering en beter gebruik van reststroom. Daarnaast zorgt het lab er voor dat leerlingen en studenten in contact komen met Schouwen-Duiveland en de veelzijdige bedrijven die hier gevestigd zijn. Op deze manier draagt het lab ook bij aan uitdagingen die er zijn op de arbeidsmarkt in Schouwen-Duiveland. Tevens wordt door de betrokkenheid van ondernemers en overheden de sociaaleconomische agenda van overheden gevoed en biedt het lab  ondernemers  innovatiemogelijkheden die in de praktijk tot uitvoering zijn te brengen met nieuwe businesscases.

 

Onderzoeksthema’s

In het Living Lab staan momenteel drie onderzoeksthema’s centraal: kansen voor zilte-zoute-zoete teelten, toepassingen van zeewierteelt en impulsen vanuit het 4B-concept (Burgers, Bestuurders, Bureaucraten en Bedrijven) voor een snellere en gedragen besluitvorming door overheden.


deur van living lab het Zout

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg Campus Zeeland op de voet.

Aanmelden nieuwsbrief

Het laatste nieuws

Huis van de Techniek stopt

Huis van de Techniek stopt

Sterk Techniek Onderwijs Zeeland neemt taken over.

Röntgen voor onderhoud windmolens?

Röntgen voor onderhoud windmolens?

Ingebouwd in drones zou röntgentechnologie een oplossing kunnen bieden voor het inspecteren van windturbinebladen.

New Waves in 3 minuten

New Waves in 3 minuten

Vanuit het Nationaal Groeifonds is in Zeeland "New Waves" opgestart. Het project wordt hier in drie minuten uitgelegd.

Techniek Experience

Techniek Experience

Rum 900 middelbare scholieren maken kennis met techniek in het Industrieel Museum in Sas van Gent.

Bekijk het archief