Mariia Kravchenko: Oekraïense onderzoeker te gast bij RIAS

Mariia Kravchenko is historicus en specialist in internationale onderwijssamenwerking. Ze is in juni de visiting short term fellow bij het Roosevelt Institute for American Studies in Middelburg (RIAS). Het RIAS nodigde haar vorig jaar al uit, maar door de oorlog in haar land lukte het haar niet te komen. Nu heeft ze haar lange reis van Kiev naar Middelburg weten te organiseren en werkt ze tot eind juni bij het RIAS. 

Mariia heeft een brede achtergrond in American Studies. Ze heeft deelgenomen aan verschillende conferenties en seminars, is auteur van achttien publicaties en ze gaf les. Mariia Kravchenko behaalde haar Ph.D. (Candidate of Sciences, 2021) in geschiedenis aan de Taras Shevchenko Universiteit van Kiev, Oekraïne. Momenteel is ze programmamedewerker bij het kantoor van Fulbright Ukraine & Institute of International Education Kyiv.

Onderzoek in oorlogstijd

De laatste tijd heeft Mariia's werk voornamelijk betrekking op verschillende educatieve en culturele projecten om de steun en het begrip over Oekraïne in het buitenland te versterken, vooral in het licht van de aanhoudende grootschalige oorlog met Rusland. Mariia organiseerde samen met haar Fulbright Ukraine-collega's een ​​reizende fototentoonstelling, 'Ukraine: War and Resistance', in Oekraïne, Duitsland en de VS. Ondertussen werkte ze er ook aan om de mogelijkheden van het Fulbright-programma open te houden voor Oekraïners. Tegelijkertijd zette Mariia haar wetenschappelijke bezigheden voort, schreef ze artikelen voor het tijdschrift American History & Politics en nam ze deel aan de Oekraïense Vereniging voor Amerikaanse Studies. Bovendien werd ze lid van de nieuwe professionele gemeenschap van Oekraïense historici die bekend staat als Litopys Nezlamnosti (Kroniek van onoverwinnelijkheid).

Mariia is van plan haar onderzoek te verdiepen bij het RIAS, dankzij de beschikbaarheid van een uitgebreide collectie van relevante gepubliceerde werken en primaire bronnen om alle benodigde materialen te verzamelen voor het voltooien van haar boek over de FDR-Truman Years and Its Social Legacy (in het Oekraïens). Mariia kijkt er naar uit om te netwerken en te genieten van haar eerste internationale uitwisselingservaring als wetenschapper. Op 22 juni neemt ze deel aan de Amerikanistendag in Nijmegen, waar ze de eigenaardigheden van Amerikanistiek in oorlogstijd bespreekt op basis van de ervaringen van haarzelf en haar Oekraïense collega's.

Als ze niet bij RIAS is, vind je Mariia misschien ergens in het centrum van Middelburg, genietend van de schoonheid en de rust in gezelschap van haar moeder en haar bijna drie jaar oude dochter, hoogstwaarschijnlijk met een ijsje in de hand.


Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg Campus Zeeland op de voet.

Aanmelden nieuwsbrief

Het laatste nieuws

Innovatief (water-)onderwijs bij Scalda

Innovatief (water-)onderwijs bij Scalda

Hoe krijg je jongeren zover dat ze begrijpen dat het belangrijk is om (kust)landschappen klimaatbestendig in te richten. Bijvoorbeeld door e

Kennismakingsdag Delta Climate Center

Kennismakingsdag Delta Climate Center

Ruim 250 bezoekers maken kennis met het Delta Climate Center (DCC) in Vlissingen.

Subsidie voor innovatieve projecten

Subsidie voor innovatieve projecten

10 haalbaarheidsonderzoeken en demonstratieprojecten krijgen subsidie van de regeling Zeeland in Stroomversnelling.

Waterkerende landschappen

Waterkerende landschappen

"Klimaatadaptieve Waterkerende Landschappen” levert ideeën op voor een leefbare Oosterschelde en haar gemeenschappen.

Bekijk het archief