Finale Nationale Onderwijsprijs op 9 mei

Goese Lyceum en De Sprienke winnen de Zeeuwse onderwijsprijs

Op 9 mei vindt in Amersfoort de finale van de Nationale Onderwijsprijs plaats. Alle provinciale winnaars dingen mee om de 'Bronzen olifant'. Vanuit Zeeeland doen 2 scholen mee: voor het basisonderwijs is dat de Nobelhorst uit Hulst. In de categorie voortgezet onderwijs doet de scholencombinatie De Sprienke/Pontes Goese Lyceum uit Goes mee.


Nobelhorst, Hulst: Project Talent Ateliers
De school biedt elke woensdag onder schooltijd acht verschillende ‘Talent Ateliers’ aan, aan alle leerlingen van 3 tot en met 12 jaar. Zij krijgen kansen om te ontdekken waar ze blij van worden. Het is een ruim aanbod met oog voor de maatschappelijke waarde van de verschillende activiteiten. Men betrekt zowel eigen docenten als externe professionals bij de ateliers. Zij delen hun passie met de kinderen. Je verzamelt als
kind al je ontdekkingen in een portfolio en leert lessen voor het leven. Docenten die op deze manier hun talenten inzetten, kunnen andere zaken overlaten aan collega’s. Dit verhoogt het werkplezier. Ook schept deze aanpak meer ruimte op de andere dagen om de diepte in te gaan en minder van de hak op de tak te springen (van het ene naar het andere vak).


Het Goese Lyceum, loc. Bergweg en Mytylschool de Sprienke, Goes: Project GO!Klas
De Sprienke biedt onderwijs aan leerlingen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking en aan leerlingen met een chronische, somatische aandoening. In 2018 is men gestart met zogeheten symbiose-onderwijs om de integratie van leerlingen van De Sprienke binnen Het Goese Lyceum vorm te geven. Zij volgen het beroepsgerichte deel van het vmbo samen met leerlingen van het lyceum, zodat zij een volledig diploma basis of kader kunnen halen. De samenwerking heeft veel voordelen voor de leerlingen van de Sprienke, omdat ze kunnen kiezen uit meer opleidingen. Inmiddels is er een vervolg gestart om het huidige symbioseonderwijs verder te ontwikkelen en om te onderzoeken of men op termijn over kan gaan naar het volledig volgen van onderwijs door de leerlingen van De Sprienke op Het Goese Lyceum.

Prijzen
De scholen die winnen krijgen een ‘Bronzen Olifant’ en een geldbedrag van € 7.000,- in beide categorieën.

Over de Nationale Onderwijsprijs

De Nationale Onderwijsprijs is een tweejaarlijks evenement dat is opgezet om de positieve en creatieve kanten van het Nederlands onderwijs voor het voetlicht te brengen. De prijs biedt een blik op de veelzijdigheid van dat onderwijs. Elke school in Nederland kan meedingen. Deelneming geschiedt door een project of activiteit uit de eigen schoolpraktijk in te zenden naar het wedstrijdsecretariaat. Het project dient beschreven te zijn in een helder verslag en wordt aanschouwelijk gemaakt met behulp van concreet projectmateriaal (lessenserie, verslag, foto’s, film, muziek, website enz.). De inzending moet onder meer blijk geven van de creativiteit en inventiviteit waarmee scholen omgaan met de uitdagingen van deze tijd.


Goese Lyceum en De Sprienke winnen de Zeeuwse onderwijsprijs

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg Campus Zeeland op de voet.

Aanmelden nieuwsbrief

Het laatste nieuws

Innovatief (water-)onderwijs bij Scalda

Innovatief (water-)onderwijs bij Scalda

Hoe krijg je jongeren zover dat ze begrijpen dat het belangrijk is om (kust)landschappen klimaatbestendig in te richten. Bijvoorbeeld door e

Kennismakingsdag Delta Climate Center

Kennismakingsdag Delta Climate Center

Ruim 250 bezoekers maken kennis met het Delta Climate Center (DCC) in Vlissingen.

Subsidie voor innovatieve projecten

Subsidie voor innovatieve projecten

10 haalbaarheidsonderzoeken en demonstratieprojecten krijgen subsidie van de regeling Zeeland in Stroomversnelling.

Waterkerende landschappen

Waterkerende landschappen

"Klimaatadaptieve Waterkerende Landschappen” levert ideeën op voor een leefbare Oosterschelde en haar gemeenschappen.

Bekijk het archief