Scalda en nucleair onderwijs: Eerste MBO met keuzedeel Nucleaire Technologie

Scalda neemt als eerste mbo-instelling een voortrekkersrol in nucleair onderwijs. Twee jaar geleden zijn zij, samen met EPZ, Covra en de Provincie Zeeland, gestart met het ontwikkelen van nucleair onderwijs. Dit initiatief is een directe reactie op de mogelijke bouw van twee nieuwe kernreactoren in Borsele en het groeiende belang van nucleaire technologie voor de energievoorziening.

De actualiteit onderstreept de urgentie: ook de HZ speelt een rol met een minor Nucleaire Technologie, waardoor Zeeland zich verder positioneert als opleidingscentrum voor nucleaire techniek. Recente rapportages laten zien dat er circa 2800 extra nucleaire specialisten nodig zijn om de kerncentrales operationeel te houden, exclusief uitbreidingen in andere sectoren.

Dankzij landelijke en Europese subsidies is er volop ondersteuning voor de ontwikkeling van dit onderwijs. Een samenwerking tussen diverse mbo-instellingen, gecoördineerd door de Nuclear Academy, heeft geleid tot een keuzedeel dat precies aansluit op de huidige kennisbehoefte. De Nuclear Academy, samen met NRGPALLAS en TU Delft, helpt bij het opbouwen van nucleaire curricula voor mbo en hbo.

Scalda is de eerste mbo-instelling in Nederland die dit keuzedeel aanbiedt. Studenten krijgen een brede basis in nucleaire technologie, met een mix van theorielessen, practica, gastcolleges en excursies. Partners als EPZ, Covra, ziekenhuis ADRZ en de Nuclear Academy dragen bij aan de praktijkgerichte invulling. De eerste groep studenten heeft inmiddels kennisgemaakt met de sector en ontvangt volgende week hun diploma. De animo voor dit keuzedeel is dan ook overweldigend.

Daarnaast heeft Scalda, samen met Hogeschool Zeeland en Dockwize, de Energy Campus Zeeland opgericht. Dit kenniscentrum speelt een centrale rol in de energie- en technologieontwikkeling in de regio. Door samen te werken met bedrijven en instellingen in de nucleaire sector, worden studenten optimaal voorbereid op een toekomst in deze groeiende en innovatieve branche. Zo versterkt Zeeland haar regionale kennisinfrastructuur en biedt het studenten directe aansluiting op de arbeidsmarkt.

Met deze ontwikkelingen bouwt Zeeland aan een toekomstbestendig en innovatief onderwijslandschap, waarin nucleaire technologie een belangrijke rol speelt.


Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg Campus Zeeland op de voet.

Aanmelden nieuwsbrief

Krijn Verwijs Verpakkings-challenge

Krijn Verwijs Verpakkings-challenge

Krijn Verwijs start samen met Dockwize de zoektocht naar mosselverpakking met lagere ecologische voetafdruk.

Boeien & Binden van jongeren aan Zeeland

Boeien & Binden van jongeren aan Zeeland

Zeeland heeft jong talent hard nodig. Provincie Zeeland bundelt binnen het project Boeien & Binden bundelen de krachten om Zeeland aantrekke

WET Week 2025

WET Week 2025

Interdisciplinair vraagstuk indienen kan nu, studenten van mbo, hbo en wo werken aan jouw vraag.

Campus Zeeland Conferentie

Campus Zeeland Conferentie

Op 16 juni kwamen onderwijs, onderzoek, overheid en bedrijfsleven samen in het Topshuis voor de Campus Zeeland Conferentie.

Bekijk het archief