K&I netwerken en studenten werken samen aan trendonderzoeken in Zeeland

HZ studenten achter de schermen

Hoe ver is Zeeland in de eiwittransitie en zijn we eigenlijk wel klaar voor de enorme toename van werk in de offshore windsector in Zeeland? En: hoe ver zijn wij eigenlijk op het gebied van circulair bouwen? Allemaal relevante Zeeuwse vraagstukken die werden onderzocht door tweedejaars studenten Commerciele Economie studenten van HZ university of Applied Sciences in samenwerking met de Kennis- en Innovatienetwerken.

 

Zeeuwse trends
Elk jaar onderzoeken tweedejaars Commerciële Economie studenten van HZ university of Applied Sciences op verzoek van Dockwize diverse trends binnen Zeeuwse sectoren. Hierbij zetten zij Zeeuwse trends af tegen landelijke trends. Om ervoor te zorgen dat de onderzoeken actueel en relevant zijn voor bedrijven in Zeeland hebben een diverse Kennis- en Innovatienetwerken een belangrijke bijdrage geleverd. Enerzijds gaven zij input voor de onderzoeksvragen en anderzijds hielpen zij de studenten in contact te komen met het bedrijfsleven. Voor de studenten is het een waardevolle manier om te leren goed onderzoek op te zetten.

 

10 weken onderzoek
In tien weken tijd deden de studenten desk research en interviewden ze diverse ondernemers in de sectoren waar zij onderzoek naar deden. De resultaten en conclusies werden donderdag 8 april tijdens een webinarserie gepresenteerd door de studenten. Ook gaven gastsprekers, specialisten uit het werkveld, hun deskundige mening over de resultaten van de studenten en de onderzochte trend in hun sector.

Webinarserie
Het resultaat van deze samenwerking? Vier interessante trendwebinars over verschillende transities in Zeeuwse sectoren. Zo werd de eiwittransitie in Zeeland onderzocht, doken studenten dieper in op human capital- en veiligheidsvraagstukken in de offshore windsector en namen ze circulair bouwen in Zeeland onder de loep. De webinars waren live te volgen voor iedereen die te maken heeft met of interesse heeft in deze vraagstukken, maar ze zijn natuurlijk ook nog terug te kijken.

Hieronder geven we een korte samenvatting en kunt u de webinars terugkijken:

  •  Eiwittransitie in Zeeland en de omgekeerde keten (gastspreker Jos Hugense, Meatless)
    Jos Hugense, gastspreker en CEO van Meatless, vertelt dat de markt voor plantaardig voedsel aan het groeien is. Hij voorspelt dat het een trend is die niet meer verdwijnt, omdat plantaardig voedsel de oplossing lijkt voor het efficiënter maken van de voedselketen. Dit is noodzakelijk, omdat de bevolkingspopulatie enorm is gestegen in de afgelopen jaren en er anders niet genoeg voedsel geproduceerd kan worden. Om deze transitie in Zeeland te versnellen, raden de studenten aan om te richten op de horeca. Dit is de plek waar mensen open staan voor nieuwe gerechten en dus vegetarische of veganistische producten zullen proberen. Dit stimuleert het bewustzijn van de consument. Daarnaast concluderen ze dat zowel horeca, boeren als retail samen moeten werken om de eiwittransitie te versnellen en te laten slagen.

    Meer weten? Bekijk hier het volledige webinar terug!
  •  Welke plek heeft veiligheid in offshore onderhoud aan Zeeuwse windparken? (gastspreker Marcella Croes-Schalken, Modern American Recycling Services)
    Op basis van het onderzoek concluderen de studenten dat er ingezet moet worden op duurzame energiebronnen, om de klimaatdoelen te behalen. Windenergie is daarin de grootste en belangrijkste factor. Ze geven daarnaast aan dat het goed gesteld is met de veiligheid binnen de sector. Onderhoud blijft hierin in de toekomst een rol spelen. Marcella Croes-Schalken, gastspreker en eigenaar Offshore Insights B.V. en Vice President Development & Strategy van Modern American Recycling Services, vindt dat de studenten een goed onderzoek hebben uitgevoerd binnen de tijd die ze hadden. Offshore maintenance is namelijk een ingewikkeld en technisch onderwerp.

    Hierover vertelt ze alles in het webinar. Bekijk hier het webinar!                                    
  • Circulair bouwen in Zeeland. Hoe ver staan we? (gastspreker Taco Tuinhof, Rothuizen Architecten)
    Uit het deskresearch van de studenten blijkt dat Zeeland vooroploopt op de rest van Nederland. Ze stellen dat er veel onduidelijkheid is rondom de term ‘circulair bouwen’ en dat de overheid een prominente rol moet gaan spelen in het aanjagen van circulariteit. Taco Tuinhof, gastspreker en architect bij Rothuizen Architecten, deelt deze visie. Hij geeft hierbij aan dat er uiterlijk in 2023 duidelijkheid en een gerichte regelgeving moet komen over dit onderwerp.

    Dit en nog veel meer, komt aan bod in het webinar.

 

  • Offshore windparken zijn booming, maar is de Zeeuwse arbeidsmarkt er klaar voor? (gastspreker Erwin Coolen, ECHT)
    Uit het onderzoek van de studenten blijkt dat er in het onderwijs weinig gefocust wordt op de offshore windsector. Hier liggen kansen. Daarnaast geven ze aan dat omscholing meer gestimuleerd moet worden. Tot slot concluderen ze dat robotisering bij zal dragen aan het opvullen van meerdere functies. Erwin Coolen, gastspreker en eigenaar van ‘ECHT regie in transitie’, geeft aan het hiermee eens te zijn. Wel voegt hij nog toe dat niet alleen aan technische beroepen gedacht moet worden, wanneer er wordt gesproken over focus op offshore maintenance in het onderwijs. Er is namelijk behoefte aan personeel vanuit meerdere vakgebieden.

    Erwin weet het publiek met overtuiging te enthousiasmeren om te werken in de offshore windsector. Benieuwd? Bekijk hier het volledige webinar terug.

 

Onderzoeksrapporten inzien
De onderzoeksrapporten zijn meermaals bekeken door het HZ Kenniscentrum Ondernemen en innoveren (KCOI). Hierdoor is een hogere kwaliteit gerealiseerd, maar de onderzoeken zijn helaas niet publicabel.

Voor meer uitleg of vragen over de inzichten uit de rapporten kan contact opgenomen worden met Stef Bleyenberg van het KCOI via bley0006@hz.nl.


HZ studenten achter de schermen

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg Campus Zeeland op de voet.

Aanmelden nieuwsbrief

Het laatste nieuws

Huis van de Techniek stopt

Huis van de Techniek stopt

Sterk Techniek Onderwijs Zeeland neemt taken over.

Röntgen voor onderhoud windmolens?

Röntgen voor onderhoud windmolens?

Ingebouwd in drones zou röntgentechnologie een oplossing kunnen bieden voor het inspecteren van windturbinebladen.

New Waves in 3 minuten

New Waves in 3 minuten

Vanuit het Nationaal Groeifonds is in Zeeland "New Waves" opgestart. Het project wordt hier in drie minuten uitgelegd.

Techniek Experience

Techniek Experience

Rum 900 middelbare scholieren maken kennis met techniek in het Industrieel Museum in Sas van Gent.

Bekijk het archief