Winnaars Zeeuwind Innovatie Challenge 2021 bekend

In januari 2021 startte Zeeuwind (Coöperatieve Windenergie Vereniging) en Innovatiehub Dockwize de Zeeuwind Innovatie Challenge 2021. Hierin daagden zij (startende) ondernemers, studenten, mkb’ers en bewoners(organisaties) uit om met oplossingen te komen om hernieuwbare energie op te wekken die het Zeeuwse landschap verrijken.

Geen dijken vol zonnepanelen en een Westerschelde vol windmolens dus, maar ideeën die het kenmerkende Zeeuwse landschap behouden voor de generaties na ons. Op de challenge is met breed enthousiasme gereageerd. Van architect tot campingeigenaar en van studenten
tot gevestigde ondernemers; maar liefst 21 inschrijvingen kwamen binnen op
de oproep van Dockwize en Zeeuwind. Na uitgebreide selectieweken en een intensief traject met Dockwize coaches en Zeeuwind-experts werden donderdag de winnaars van de challenge bekend gemaakt. 

Winnaar wint 30.000 euro
Jos Westerbeke van Camping Olmenveld uit Serooskerke wint de Zeeuwind Innovatie Challenge 2021 met zijn plan voor een overdekte parking met zonnepanelen en laadpalen t.b.v. elektrische auto’s. Daarnaast worden agrariërs in de omgeving in geval van droogte geholpen door een groot waterbassin met daarin een drijvend zonnepark. De jury vindt in Westerbeke een gedreven ondernemer die de energietransitie in praktijk weet te brengen en diverse innovaties mooi samenbrengt in een holistisch systeem waar afvalwater als product circulair is. 

Aanmoedigingsprijs
De aanmoedigingsprijs gaat naar de jonge broers Guido (12 jaar) en Leon Pladdet (16 jaar) van het Lodewijk College. Zij kunnen rekenen op ondersteuning van Zeeuwind en Dockwize om hun plannen voor hun idee met als naam de ‘Wind-en water wokkel’ een stap verder te brengen.Via de Wind-en Waterwokkel kan energie opgewekt worden door wind of door het benutten van regenwater. Het helpt particulieren om op eenvoudige en betaalbare wijze zélf energie op te wekken waardoor duurzame energie voor iedereen toegankelijk is en het Zeeuwse landschap ongedeerd blijft. De Zeeuwind-jury is zo enthousiast over deze eenvoudig toepasbare oplossing dat er contact wordt gezocht met andere partijen om het idee te realiseren.


Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg Campus Zeeland op de voet.

Aanmelden nieuwsbrief

Het laatste nieuws

Innovatief (water-)onderwijs bij Scalda

Innovatief (water-)onderwijs bij Scalda

Hoe krijg je jongeren zover dat ze begrijpen dat het belangrijk is om (kust)landschappen klimaatbestendig in te richten. Bijvoorbeeld door e

Kennismakingsdag Delta Climate Center

Kennismakingsdag Delta Climate Center

Ruim 250 bezoekers maken kennis met het Delta Climate Center (DCC) in Vlissingen.

Subsidie voor innovatieve projecten

Subsidie voor innovatieve projecten

10 haalbaarheidsonderzoeken en demonstratieprojecten krijgen subsidie van de regeling Zeeland in Stroomversnelling.

Waterkerende landschappen

Waterkerende landschappen

"Klimaatadaptieve Waterkerende Landschappen” levert ideeën op voor een leefbare Oosterschelde en haar gemeenschappen.

Bekijk het archief