Bezoek koninklijk paar aan Zeeland

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben dinsdag een streekbezoek aan Walcheren, Zeeland gebracht.

Als eerste bezocht het paar het Joint Research Center Zeeland (JRCZ) in Middelburg. Het koningspaar werd in het onderzoekslaboratorium welkom geheten door manager Leo Blok en coördinator Karen Vrolijk. Bestuurders Barbara Oomen van HZ University of Applied Sciences, Hendrik-Jan van Arenthals van Scalda en Sjef Smeekens van University College Roosevelt, de partners van het JRCZ, waren ook aanwezig bij de ontvangst.

Tijdens het bezoek stond de doorlopende leerlijn (mbo-hbo-wo) centraal. Leo Blok, Joyce Ten Holter van het Delta Climate Center, wethouder Willemien Treurniet van de Gemeente Middelburg en gedeputeerde Harry van der Maas van de Provincie Zeeland spraken na binnenkomst met de koning en koningin over dit onderwerp.

Hierna ging het gezelschap naar het laboratorium van Delta Power waar lector Jacob van Berkel hen liet kennismaken met de doorlopende leerlijn in de praktijk. De getijdenenergiecentrale in het lab is gebouwd door studenten van Scalda, HZ-studenten hebben onderzoek gedaan naar de motoren, die zowel water kunnen wegpompen als elektriciteit opwekken door het water. Hannah Willke, studente van University College Roosevelt, heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen voor het zeeleven van zo’n getijdencentrale.

Hierna splitste het bezoek zich. Koning Willem-Alexander ging naar het Data Science Lab waar HZ-lector Mischa Beckers van Data Science, practor Water Marco Lengton van Scalda en studenten van de drie instellingen lieten zien welke rol data speelt in het toekomstbestendig maken van de Zeeuwse delta. Koningin Máxima ging naar het chemie- en foodlab. Daar werd ze ontvangen door associate lector Tanja Moerdijk van Marine Biobased Chemie en practor Voeding Eline Stoel van Scalda. De koningin werd onder meer bijgepraat door HZ-studenten over de Food Challenge Bus en het nut van fermentatie door oud-HZ-student en huidig promovendus Berend Sponselee. Haar bezoek aan het lab besloot ze met het proeven van een slokje, speciaal gebrouwen kombucha door John Vermeersen en een Zeeuws hapje van Scalda-koks Jarno van Cadsand en Marcus Noah.

Na het bezoek aan het JRCZ ging het koningspaar nog naar Veere, Serooskerke en Domburg. In de badplaats spraken zij onder anderen met Diana Korteweg Maris van HZ Kenniscentrum Kusttoerisme. Onderwerp van gesprek aan een van de tafels was de balans tussen leefbaarheid en toerisme.

 

Bron: HZ


Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg Campus Zeeland op de voet.

Aanmelden nieuwsbrief

Het laatste nieuws

Rapportage Campus Zeeland 2024-1

Rapportage Campus Zeeland 2024-1

In de nieuwe voortgangsrapportage van Campus Zeeland is te lezen wat er in het eerste halfjaar van 2024 is bereikt.

€3,5 miljoen voor het Delta Climate Center

€3,5 miljoen voor het Delta Climate Center

Dankzij de steun van de Provincie kan het DCC zich richten op onderzoek en onderwijs dat bijdraagt aan een duurzame, klimaatbestendige en we

Eerste icoonproject Delta Climate Center: Delta Protein

Eerste icoonproject Delta Climate Center: Delta Protein

Hoe produceren we in de Zeeuwse delta duurzaam, lekker, betaalbaar en gezond voedsel?

Bezoek koninklijk paar aan Zeeland

Bezoek koninklijk paar aan Zeeland

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezochten tijdens een streekbezoek onder andere het Joint Research Center Zeeland.

Bekijk het archief