Een inkijkje in drie Zeeuwse Kennis- en Innovatienetwerken

Robots die windturbines onderhouden, drones die dijken inspecteren. In Zeeland wordt hard gewerkt aan innovatieve oplossingen voor soms ingewikkelde problemen. Alleen ga je misschien sneller, samen kom je verder! Dat is de gedachte achter het samenwerkingsverband Campus Zeeland en de acht Kennis- en Innovatienetwerken die Zeeland rijk is. Zij zijn bezig met het bedenken en uitvoeren van duurzame oplossingen. IN ZEELAND ging op bezoek bij Fieldlab Zephyros, KicMPI en Schelde Safety Network.

“Ga onderhoud zien als opbrengst”, begint Ferry Visser van Fieldlab Zephyros (zie kader) zijn verhaal. Dat onderhoudsbesef lijkt zo’n vanzelfsprekendheid, maar dat is het niet. “Besteed aandacht aan professioneel onderhoud voor álle infrastructuur, dat levert maatschappelijke waarde en welvaart op. Trap niet in de valkuil om onderhoud vanwege de kosten uit te stellen, want je zit later met de gebakken peren, met verkeersinfarcten – bijvoorbeeld –  als gevolg.”


Kampioen onderhoud
Visser wil Nederland kampioen onderhoud maken. En richt zich daarbij vooral op de nieuwe energie-infrastructuur op zee. “Daar ligt een gigantische onderhoudsopgave te wachten door de bouw van heel veel windparken. We hebben nu ongeveer 4 gigawatt (GW) aan geïnstalleerd vermogen voor de kust van Nederland staan. Om het beter te duiden: tachtig grote windturbines zorgen voor 1 GW. Rond 2030 moet dit 21 GW zijn. De huidige kerncentrale Borssele is 400 megawatt, dus er staan denkbeeldig al tien van zulke kerncentrales op zee! In 2050 moet dit 70 GW zijn om zo af te komen van fossiele brandstoffen.

Niet alleen Nederland, ook Scandinavische landen, België, Duitsland en Engeland bouwen windturbines op de Noordzee. Iedere dag gaan er bootjes de zee op om onderhoud te plegen – met alle veiligheidsrisico’s en klimaatbelasting van dien –, met hoge kosten en alleen mogelijk buiten het stormseizoen om. Het risico dat een turbine niks opbrengt, omdat hij stilstaat, is groot. Dat moet dus anders!” Fieldlab Zephyros wil ervoor zorgen dat windmolenparken zichzelf kunnen onderhouden. Daar is digitalisering en robotisering voor nodig. Met de huidige arbeidsmarktkrapte en de opschaling van windenergie is dat van nog groter belang geworden. “Maar we blijven mensen nodig hebben om die robots te programmeren en te controleren. Die moeten we vinden en opleiden om in deze uitdagende technische sector te kunnen werken.”

"In ons Innovatiecentrum De Kaap in Vlissingen ontwikkelen, testen en demonstreren we hoe dat slimme onderhoud eruit kan zien. Hier ontvangen we veel jonge studenten die van nature al veel gevoel hebben met digitalisering en dat is handig. Naast de onderhoudsopgave moeten we ook toe naar een langere leeftijd van windturbines. Het meeste materiaal is al goed recyclebaar, zoals de stalen onderdelen. Zeker nu zoveel landen bezig zijn met windenergie is het belangrijk dat de bouw van windturbines wordt gestandaardiseerd. Ook het besef bij bouwers als Siemens, Vestas en General Electric groeit om slimmer onderhoud gelijk al in te bouwen. Als wij met ons netwerk van ondernemers, studenten en professionals een steentje kunnen bijdragen aan het succes van deze overgang ben ik daar heel blij mee.”

Bron: magazine IN ZEELAND van de Provincie Zeeland

Nog geen abonnee? Abonneer je via www.zeeland.nl/inzeeland en ontvang IN ZEELAND gratis op je deurmat.


Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg Campus Zeeland op de voet.

Aanmelden nieuwsbrief

Het laatste nieuws

Een inkijkje in drie Zeeuwse Kennis- en Innovatienetwerken

Een inkijkje in drie Zeeuwse Kennis- en Innovatienetwerken

Het Magazine 'In Zeeland' wijdde een artikel aan drie Zeeuwse Kennis- en Innovatienetwerken.

Nieuwsbrief Arbeidsmarkt

Nieuwsbrief Arbeidsmarkt

De zomernieuwsbrief van het Aanvalsteam Arbeidsmarkt Zeeland is uit.

Nieuwe Innovatiehub  in Terneuzen

Nieuwe Innovatiehub in Terneuzen

Nieuwe Innovatiehub voor Techniek en Veiligheid start in Terneuzen.

Waterstoflab in Vlissingen

Waterstoflab in Vlissingen

Op 14 juni is de eerste praktijkruimte voor onderwijs over waterstof in Vlissingen geopend.

Bekijk het archief