Partijen sorteren met minor Nuclear Technology voor op de toekomst
![](/assets/components/phpthumbof/cache/kerncentrale%20borssele.44a88b8f9864a858158006dd3bc64bcb.jpg)
Twintig hbo-studenten beginnen maandag 3 februari met de nieuwe minor Nuclear Technology. Ze krijgen les over stralingshygiëne en nucleaire energie. Ze sluiten de minor af met een debat over de voor- en nadelen van kernenergie. De studenten krijgen les in het Joint Research Center Zeeland (JRCZ) en de HZ in Middelburg en Vlissingen.
Het vorige kabinet (Rutte IV) heeft gezegd dat het vier nieuwe kerncentrales wil bouwen, bij voorkeur in Borssele. Ook wil ze de bestaande centrale van EPZ openhouden. Volgens het kabinet kan kernenergie een belangrijke rol spelen in een duurzaam en betrouwbaar energiesysteem.
Energietransitie
Energie is één van de onderwijs- en onderzoeksthema’s van de HZ. De energietransitie vraagt om een mix van expertise en innovatieve oplossingen voor onderwerpen zoals groene waterstof, offshore energie, hergebruik van warmte, de governance van complexe energieprojecten én kernenergie.
Hoewel het besluit over de bouw van twee nieuwe kerncentrales nog niet is genomen, is er een gerede kans dat we in de toekomst nucleaire energie blijven produceren in Zeeland. “Als kennisinsituut moeten we ons hierop voorbereiden”, zegt domeindirecteur Technology Water Environment (TWE) Walter Roovers van de HZ. “We kunnen dan op een waardevolle manier bijdragen met kennis en vaardigheden op dit vlak.”
Samenwerking
De HZ doet dit zeker niet alleen. Voor deze minor werkt de hogeschool samen met andere hogescholen, TU Delft, Scalda, EPZ (eigenaar van de bestaande kerncentrale), nucleair afvalverwerker COVRA, Nuclear Research and consultancy Group (NRG, eigenaar van de reactor in Petten), Urenco en de Nuclear Academy. Directeur Carlo Wolters van EPZ is enthousiast. “Tot nu leidden we nieuwe medewerkers altijd zelf op”, zegt hij. “Met de samenwerking tussen onderwijs en het bedrijfsleven kunnen de Nederlandse nucleaire bedrijven een deel van de opleiding uit handen geven en krijgen de HZ en studenten de gelegenheid om zich te verdiepen in de nucleaire technologie die een belangrijk onderdeel zal zijn van de Nederlandse energiemix.”
Opbouw van minor
De minor duurt één semester. Het maximale aantal van 20 derdejaars studenten van verschillende opleidingen zoals Engineering, HBO-ICT en Chemie van verschillende hogescholen hebben zich aangemeld. De module begint met een cursus stralingshygiëne. In dit deel leren studenten wat ioniserende straling is en hoe je er veilig mee omgaat. Aan het einde ontvangen ze een certificaat. Hiermee kunnen ze aan het werk in een nucleaire omgeving.
In het tweede deel van de minor krijgen de studenten onderwijs over de basisbeginselen van nucleaire energie. Tijdens de minor bezoeken ze onder meer de kerncentrale in Borssele, de COVRA en Urenco waar het uranium wordt verrijkt. De studenten ronden de minor af met een debat over kernenergie. Hiervoor moeten ze zich verdiepen in de voor- en nadelen van kernenergie.
![](/assets/components/phpthumbof/cache/kerncentrale%20borssele.44a88b8f9864a858158006dd3bc64bcb.jpg)
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg Campus Zeeland op de voet.
Aanmelden nieuwsbrief