Pas de Wet Internationalisering in Balans aan

Gedeputeerden van negen Nederlandse provincies doen een dringende oproep aan het kabinet en de Tweede Kamer: pas de Wet Internationalisering in Balans aan om bestaande, goed functionerende Engelstalige opleidingen in de regio’s te beschermen. De provincies steunen daarmee het voorstel van universiteiten om via zelfregulering de internationalisering van het hoger onderwijs in balans te brengen. De door de universiteiten gestelde voorwaarde dat de TAO (Toets anderstalig Onderwijs) voor bestaande opleidingen moet vervallen wordt met klem onderschreven door de provinciebestuurders.
Universiteiten hebben afgesproken de instroom van internationale studenten te beperken, gerichter te werven, meer onderwijs in het Nederlands aan te bieden en voor bepaalde Engelstalige opleidingen een numerus fixus in te stellen. Dit plan geeft invulling aan hun verantwoordelijkheid. Als voorwaarde wordt gesteld dat het verplicht toepassen van de Toets Anderstalig Onderwijs (TAO) op bestaande opleidingen komt te vervallen. Die toets kan leiden tot het verdwijnen van waardevol Engelstalig onderwijs dat juist essentieel is voor de verschillende regio’s. Eerder riep de Tweede Kamer al op om krimp- en grensregio’s uit te zonderen van de TAO, maar de minister heeft dit nog niet overgenomen. Hierdoor ontstaat onzekerheid, die opleidingen en instroom van studenten schaadt.
“De universiteiten hebben met deze plannen hun huiswerk gemaakt, Den Haag zou dat met beide handen moeten aangrijpen en de voorliggende Wet Internationalisering in Balans snel moeten aanpassen. De onzekerheid voor hogescholen en universiteiten duurt al veel te lang”, aldus de gedeputeerden.
Internationale studenten leveren een directe bijdrage aan het opvangen van personeelstekorten in sectoren waarin Nederland wereldwijd vooroploopt. Veel van hen blijven na afstuderen in de regio wonen en werken. “Deze studenten zijn geen belasting, maar een kans voor onze regio’s”, aldus de gezamenlijke provinciebestuurders. “Het zou een strategische vergissing zijn om goed functionerende opleidingen te ondermijnen, zeker nu de concurrentie om talent wereldwijd toeneemt.”
De provincies pleiten ervoor om de TAO alleen te laten gelden voor nieuwe opleidingen, zodat bestaande programma’s hun waarde voor regio en arbeidsmarkt behouden. Volgens de bestuurders worden daarmee de hogescholen en universiteiten de rust en duidelijkheid gegeven.
Lees hier het opiniestuk over de WIB.

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg Campus Zeeland op de voet.
Aanmelden nieuwsbrief