Virtual Reality is een veelbelovend instrument in ouderenzorg
HZ University of Applied Sciences en University College Roosevelt (UCR) hebben in samenwerking met zorgorganisaties SVRZ, Ter Weel en Stepping Stones een onderzoek uitgevoerd naar het gebruik van Virtual Reality (VR) in de zorg voor mensen met dementie.
Ze deden dit met Digital Health Lab (een samenwerking tussen ROOS Health BV en UCR) en EldersVR. Het laatste bedrijf heeft een VR-product ontwikkeld voor mensen met dementie. Voor het onderzoek werden op vier zorglocaties zes weken lang VR-brillen getest bij mensen in een vergevorderd stadium van dementie. Via de brillen konden zij bijvoorbeeld genieten van virtuele uitstapjes.
De onderzoekers van het lectoraat Ouderenzorg van de HZ en UCR hebben gekeken of VR-technologie het welzijn van bewoners verbetert en de werkdruk van zorgmedewerkers helpt verlagen.
Individuele behoeften
Uit het onderzoek komt onder meer naar voren dat VR een veelbelovend instrument kan zijn in de ouderenzorg. Erg belangrijk is dan dat je het goed implementeert. Houd rekening met de individuele behoeften van bewoners en de medewerkers die ermee moeten werken, is een aanbeveling van de onderzoekers.
De zorgmedewerkers zeiden onder meer dat de techniek ‘gebruiksvriendelijk en toegankelijk’ is. Ingewikkelde trainingen zijn niet nodig. Ze spraken bovendien over een prettiger werkklimaat en ervoeren minder stress. Ook zagen ze positieve effecten op het welzijn van bewoners.
Hoewel de onderzoekers benadrukken dat de effecten op lange termijn moeten worden onderzocht, heeft VR-technologie de potentie om breed te worden ingezet. Zorgorganisaties SVRZ, Ter Weel en Stepping Stones hebben al gezegd door te willen gaan met de techniek.
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg Campus Zeeland op de voet.
Aanmelden nieuwsbrief