Zelfrijdende trucks in Zeeland de weg op

De techniek om containers zonder chauffeurs te verplaatsen en te vervoeren, is er al. Maar veilig tussen het andere verkeer manoeuvreren en rekening houden met andere weggebruikers en verkeerssystemen, dat is een flinke uitdaging. Een consortium van Zeeuwse en Brabantse partners gaat hem aan. Zeeland is de eerste provincie waar zelfrijdende vrachtwagens bij wijze van proef de openbare weg op gaan.

Het project draagt de naam “Living Lab Autonoom Transport Zeeland” en is een initiatief van innovatienetwerk Zeeland Connect. “Autonoom vervoer in de logistieke sector zal een grote impact gaan hebben op ons dagelijks leven”, verwacht interim projectleider Rubin van der Linde. “Denk bijvoorbeeld aan een grotere veiligheid op de weg en vermindering van fileproblemen.

Zeeuwse pioniersmentaliteit
We spreken Van der Linde vanuit zijn huidige woonplaats in Nieuw-Zeeland. Het tijdsverschil van twaalf uur nemen we op de koop toe. Innovatie houdt zich immers niet aan tijdzones, zeker niet in de logistieke sector. Wat opvalt is de pioniersmentaliteit bij Van der Linde. Vol passie vertelt hij over het Zeeland Connect netwerk, waarin overheid, kennisinstellingen en private partijen gezamenlijk de missie aangaan om de concurrentiekracht van de logistiek in Zeeland te versterken.

“Dit project is de vrucht van de innovatielijnen die wij als consortium in 2019 hebben opgezet. Ons doel is om de regio als dé innovatiehub voor autonoom vervoer op de kaart te zetten. Zeeland biedt de ruimte en de logistieke setting, met korte lijnen tussen de overheid en het bedrijfsleven, om dit soort experimenten uit te voeren. Met het living lab bieden wij het MKB de mogelijkheid om hun R&D versnellen en hopen wij buitenlandse partners naar Nederland te halen”. Volgens Van der Linde kijken de grote technologiebedrijven van deze wereld nu al vol belangstelling naar de regio. “Dat versterkt onze concurrentiepositie en het biedt jongeren de kans om zich aan de regio te binden. Deze broedplaats voor autonoom vervoer is echt een win-winsituatie”.

Lees meer


Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg Campus Zeeland op de voet.

Aanmelden nieuwsbrief

Het laatste nieuws

Onderzoek naar stageplaatsen

Onderzoek naar stageplaatsen

Hoe kan het aantal Zeeuwse stageplaatsen vergroot worden? Vacaturebank doet onderzoek.

Windmolens

Fieldlab Zephyros krijgt subsidie om offshore windsector te ondersteunen

Fieldlab Zephyros krijgt subsidie om leidende rol die Zeeland heeft in de offshore windsector vast te houden en te ondersteunen.

KicMPi wireless

KicMPi krijgt subsidie versterking organiserend vermogen

Het Kennis & Innovatienetwerk KicMPi krijgt subsidie van Provincie Zeeland voor versterking organiserend vermogen.

Minor HZ en Dockwize: 7 nieuwe ondernemers

Minor HZ en Dockwize: 7 nieuwe ondernemers

De minor Innovative Entrepreneurship heeft 7 nieuwe ondernemers voortgebracht, met in totaal 6 ondernemingen.