Meervoudig gebruik Nearshore and Offshore locaties Noordzee (MNON)

Meervoudig gebruik Nearshore and Offshore locaties Noordzee’ (MNON)
Het icoon MNON beoogt via een quadrupel helix model een nieuwe visie en aanpak te ontwikkelen voor de grensoverschrijdende delta waarbij huidige en geplande infrastructuur in kustzones (windmolen, drijvende zonnepanelen, zeewier- en schelpdierpilot) gecombineerd en/of hand in hand gaan met opportuniteiten voor natuurontwikkeling, meervoudig gebruik, als ook het kweken van voedsel uit zeeën en zilte teelten. Digitale en experimentele proefgebieden zullen cruciaal zijn voor het welslagen.
Uit verkenningen met Vlaamse (UGent) en Nederlandse partners, blijkt dat de verschillende initiatieven (afgerond, lopend en op te starten) op het thema ‘meervoudig gebruik van infrastructuur o.a. voor voedselproductie’, ieder hun eigen specifieke scoop en dynamiek hebben. Zo zijn recentelijk in Nederland twee NWO-aanvragen op het onderwerp ‘voedselproductie op zee’ gehonoreerd en gestart: ‘From Sea to Society’ en ‘Circaqua’. Ook in Vlaanderen zijn de afgelopen jaren verschillende praktijk initiatieven en onderzoeken rond het gebruik van infrastructuur voor de kust voor aquacultuur (schelpdieren en wieren) uitgevoerd, o.a. in Horizon verband. De looptijd van het voorliggende project is 1 oktober 2023 – 30 juni 2025.

Het icoon MNON:
- Draagt bij aan een gezonde, duurzame Zeeuwse onderwijs- en onderzoeksinfrastructuur en daarmee aan de versterking van de Zeeuwse economie en leefbaarheid.
- Draagt bij aan de versterking van de grensoverschrijdende samenwerking Vlaanderen – Zeeland.
- Heeft een onderscheidende en innovatieve werkwijze: belangrijk element binnen de aanpak is Sociale innovatie.
- Wordt gedragen door Vlaamse en Zeeuwse ondernemers, overheden en onderwijs-/onderzoekinstellingen zoals: WUR, HZ UAS, Deltares, NIOZ, Provincie Zeeland, Rijkswaterstaat, Ministerie Infrastructuur en Milieu, Community of Practice Noordzee,
RVO, North Sea Farmers, Roem van Yerseke, Murre, Seaweed Company, Stichting ARK, PO Mossel, Dutch Seaweed Group, Ministerie van LNV, Universiteit Gent, Colruyt, Provincie West Vlaanderen, ILVO.
- Sluit aan bij de ambitie van het Delta Climate Center en zal daar op termijn ook worden ondergebracht.
- Legt, in afstemming met Provincie Zeeland en stakeholders waaronder de PO Mossel, het accent op voedselproductie en ander medegebruik voor (b.v. Voordelta) en Offshore (Infrastructuur in/nabij windmolenparken) locaties in de Noordzee.
- Draagt bij aan de ambitie van Provincie Zeeland voor de sector Visserij, Aquacultuur, Food: het ondersteunen van initiatieven, het stimuleren innovaties en het bevorderen samenwerking t.b.v. de versterking economisch cluster agrofood en aquacultuur, het
realiseren van nieuwe bedrijvigheid danwel een hogere toegevoegde waarde in de keten 
- Sluit aan bij twee bij NWO ingediende- én toegekende projecten: 1. From Sea to Society (gericht op de keten voor een laag trofisch aquacultuursysteem voor de duurzame productie van functionele eiwitten voor menselijke consumptie) 2. CircAqua (gericht op cross-sectorale innovatie door ondersteuning van het ontwerp en de organisatie van mossel- en zeewierkweek binnen de mogelijkheden van de natuurlijke draagkracht en het sociale speelveld)
- Sluit aan op de Europese doelstelling ten aanzien van de eiwittransitie.
- Sluit aan op de Zeeuwse opgave om Zeeland ook voor toekomstige generaties leefbaar en aantrekkelijk te houden.


Sociale Innovatie
Sociale innovatie is een belangrijk uitgangspunt in het icoon en het daarbij behorende icoonproject. In gezamenlijkheid moeten oplossingsrichtingen worden geëxploreerd die beargumenteerd wenselijk (met feiten en/of wetenschappelijke inzichten onderbouwd) en cultureel haalbaar (passend binnen de cultuur van een plaats/regio en met voldoende draagvlak) zijn. Sociale innovatie vindt plaats door geleerde lessen met elkaar te delen en brede maatschappelijke dialogen te voeren in verschillende settings.

 

Wat is Campus Zeeland?