Zeeuwse Energiestrategie

De regionale energiestrategie (RES) geeft aan hoe de klimaat- en energiedoelen in Zeeland gehaald gaan worden.

Maatschappelijke instellingen, overheden, bedrijven en burgers werken samen onder de naam Zeeuws Energieakkoord. Dit samenwerkingsverband stuurt het maken van de RES aan. De initiatiefnemers zijn: Enduris, Impuls Zeeland, Provincie Zeeland, Vereniging van Zeeuwse Gemeenten en Waterschap Scheldestromen. Samen streven zij ernaar om de doelen die in het Zeeuws Energieakkoord staan (de RES)  te halen.

Aan sectortafels kijken de partners vooral naar goede bestaande initiatieven en bouwen die verder uit waar nodig. De insteek is ook dat door regionale samenwerking kosten worden bespaard en daarmee de transitie betaalbaar blijft.

In het voorjaar van 2019 zijn bouwstenen gepubliceerd van de drie sectoren, en tijdens drie inloopavonden besproken met inwoners, raadsleden en statenleden. In de zomer van 2019 zijn deze bouwstenen samengekomen in een eerste concept Regionale Energiestrategie voor Zeeland. Deze bespraken we in het najaar met alle Zeeuwse partners, met gemeenteraden en Provinciale Staten, met het ministerie en met onze buurregio’s. Op 10 maart 2020 publiceerden we als eerste RES-regio de RES 1.0. Deze vormt dan als het ware de Zeeuwse invulling van het landelijk Klimaatakkoord: Parijs op z’n Zeeuws.

De 30 RES regios en energietransitie
In totaal zijn er 30 RES regio's in Nederland die eigen plannen maken om de klimaatdoelen te halen. Allemaal zijn ze er bewust van dat er grote stappen nodig zijn om de schade als gevolg van deze klimaatverandering te beperken en de wereld leefbaar te houden. Het proces van het overgaan op schone vormen van energieopwekking, noemen we de energietransitie. Duurzame energieopwekking is dé verandering van deze eeuw. In 2050 zijn benzine, diesel en gas iconen uit het verleden.

Lees meer

Wat is Campus Zeeland?