Fase 3 Samenwerkingsplatform Vlaanderen-Nederland: Slimme oplossingen voor de Delta

Fase 3 Samenwerkingsplatform Vlaanderen-Nederland: Slimme oplossingen voor de Delta

Klimaatverandering zet kustgebieden wereldwijd onder druk. De laaggelegen kustzone en de Delta, van globaal Rotterdam tot Oostende, is kwetsbaar voor overstromingen, langdurige droogte en verzilting. Het is daarom van groot belang om nu gezamenlijk en grensoverschrijdend in te zetten op een multi-en interdisciplinare aanpak Nederland en Vlaanderen om de Delta-Schelderegio klimaatbestendig te maken.

De vraagstukken van de Delta kunnen niet door één partij opgelost worden; alleen door de krachten te bundelen en te stroomlijnen is er zicht op een duurzame, veilige en welvarende Delta-regio. Diverse Vlaamse en Nederlandse overheden en kennisinstellingen hebben het initiatief genomen om te komen tot een gezamenlijke meerjaren onderzoeksagenda met Zeeland/Zuidwestelijke Delta als living lab omgeving. Dit ‘living lab’, waarin gewerkt wordt aan een optimaal veilige, leefbare en economisch sterke regio, moet een broedplaats en voorbeeld worden voor soortgelijke Delta-regio’s wereldwijd. Nederland en Vlaanderen willen met deze samenwerking een wereldspeler worden op het gebied van innovatieve onderzoeksprogramma’s in de Delta.

In het platform werken kenniswerkers samen van o.a. HZ, UCR, Universiteit Gent, TUDelft, TUEindhoven, Universiteit Utrecht, Universiteit Wageningen, Nederlandse en Vlaamse Onderzoeksinstituten zoals Deltares, NIOZ, VLIZ, ILVO en WMR en Rijkswaterstaat.  Inmiddels zijn 3 clusters gevormd met een Nederlandse en een Vlaamse trekker: Water, Energie en Voedsel (zie schema). Zij zullen rondom deze thema's krachten en expertise bundelen om tot een integraal programma te komen.

structuur samenwerkingsplatform deltavraagstukken i.o.

 

Het laatste nieuws

Innovatief (water-)onderwijs bij Scalda

Innovatief (water-)onderwijs bij Scalda

Hoe krijg je jongeren zover dat ze begrijpen dat het belangrijk is om (kust)landschappen klimaatbestendig in te richten. Bijvoorbeeld door e

Kennismakingsdag Delta Climate Center

Kennismakingsdag Delta Climate Center

Ruim 250 bezoekers maken kennis met het Delta Climate Center (DCC) in Vlissingen.

Subsidie voor innovatieve projecten

Subsidie voor innovatieve projecten

10 haalbaarheidsonderzoeken en demonstratieprojecten krijgen subsidie van de regeling Zeeland in Stroomversnelling.

Waterkerende landschappen

Waterkerende landschappen

"Klimaatadaptieve Waterkerende Landschappen” levert ideeën op voor een leefbare Oosterschelde en haar gemeenschappen.

Bekijk het archief

Wat is Campus Zeeland?